
22/05/2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Επιχειρησιακής Ομάδας OLIVE ALARM στο κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών στις 21/5/25.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου OLIVE ALARM ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης 2, των Υπομέτρων 16.1-16.5 του ΠΑΑ 2014-2020.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου Καθηγητής, Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ζερεφός, ο Καθηγητής-Ακαδημαϊκός κ. Καραμάνος, η Καθηγήτρια-Ακαδημαϊκός κα. Τριχοπούλου.
Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Παππάς Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ενημέρωσε το κοινό για τα αποτελέσματα του Μέτρου 16 και επιπλέον πληροφόρησε το κοινό για τη νέα Παρέμβαση που αποτελεί συνέχεια του συγκεκριμένου μέτρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο αρχικός σχεδιασμός και η πρόοδος του έργου από τον Δρ. Βολουδάκη, Επιστημονικό Συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Κουτσουράς Ιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής OpenIT ενημέρωση τους παρευρισκόμενους για την λειτουργία της πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ η Δρ. Μανωλικάκη Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τα αποτελέσματα των δράσεων προσαρμογής στους πιλοτικούς αγρούς.
Ακολούθησε ένα πάνελ συζήτησης μεταξύ των καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Περδίκη και κ. Ρούσσου μαζί με τους προέδρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων Χανίων κ. Μοτάκη και της ΚΑΣΕΛΛ κ. Γραμματικάκη, όπου παρουσιάστηκαν νέες τάσεις στην ελαιοκαλλιέργεια και στην καταπολέμηση εχθρών υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών μίλησαν για το πως αντιλαμβάνονται οι ελαιοκαλλιεργητές τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο χωράφι.
Τέλος, ακολούθησε πάνελ συζήτησης με την Γεωπόνο Σύμβουλο κα. Βλάχου, τον CEO της OpenIT κ. Κούτρα και τον Ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Καψωμενάκη όπου περιέγραψαν την εμπειρία της συνεργασίας επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους της Γεωπονίας, Ππληροφορικής και Κλιματολογίας με στόχο την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια λόγω της κλιματικής αλλαγής.